Bebeklerde Diş Çıkarma Problemleri
Bebek doğana kadar görülmemelerine rağmen dişlerin oluşumu doğumdan önce başlar. İlk dişler ana rahmindeki yaşamın altıncı haftasında ve ikinci dizini de beşinci ayda olmak üzere harekete geçer. İlk dişler yani süt dişleri genellikle 5. ve 10. aylar arasında çıkar ve 30. ayda da sonlanır. Dişlerin oluşumu ve çıkması normal bir süreçtir ve fizyolojik bir olaydır. Ancak diş etinde lokal doku değişikliklerine neden oldukları için bölgesel iritasyona yol açabilmektedirler. Bunun için diş çıkartma dönemlerinde hemen hemen her bebekte görülen başka problemler olmaktadır. Bu dönemde ;
Sert nesneleri ısırma isteği olur, diş etleri kaşınan bebekler bunu azaltmak için sert cisimleri çiğnemeye çalışırlar, bu da hassas diş etinin yaralanmasına neden olabildiği gibi o bölgede enfeksiyonlar için zemin hazırlayabilir
Acı hissi ve ağrı oluşur.
Aşırı tükürük ve salya salgılaması oluşur.
Uykusuzluk ve halsizlik olur
Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri oluşur
Hafif veya orta derecede ateş oluşur. Buna kulak enfeksiyonları eklenebilir.
Bütün bu belirtiler dişlerin çıkmasından sonra kısa sürede biter ancak diş çıkartma dönemleri aileler için oldukça rahatsızlık verici bir süreçtir.
Ağrı ve acı hissini giderici ilaçlar ve bebeğin diş etinde meydana gelebilecek enfeksiyonları önlemek için de antiseptik (mikrop kırıcı) bileşikler faydalı olabilmektedir.
Diş çıkarma döneminde görülebilen ateşin de giderilmesi için güvenilir bir ateş kesici olan parasetamol kullanılabilir.
Bilinmesi Gerekenler Çocuğun dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren temizlenmesi gerekir ancak 3 yaşına kadar henüz fırça kullanma becerisi gelişmemiştir. 5 yaşına geldiğinde tam anlamıyla dişlerini fırçalayabilmektedir.
Genellikle çocukların diş kontrolleri 3 yaş civarında başlatılır.
Dişlerin çıkmasından sonra bebeklerin beslenmelerine daha da dikkat etmek gerekmektedir.
Şeker içeren maddeler karyojeniktir. Şeker bakterilerin etkisiyle ağızda çabucak asitleşir. Bu asit dişin dış tabakasını eritip diş çürümelerinden sorumlu bakterilerin çoğalmasına uygun ortam sağladığı için dişler çürür.
Although the baby is not seen until birth, the formation of teeth begins before birth. The first teeth move in the sixth week of life in the main womb and the fifth in the second. The first teeth, that is, the teeth of the teeth, generally appear between the 5th and 10th months and also ends at the 30th month. The formation and emergence of the teeth is a normal process and is a physiological one. However, they may cause regional irritation as they cause local tissue changes in the gingiva. For this reason, there are other problems in almost every baby during tooth extraction periods. In this period ;
Bite hard objects, gum-like babies try to chew hard objects in order to reduce it, which can cause injuries to sensitive gums as well as provide grounds for infections in that area
Pain and pain occur.
Excessive saliva and saliva occur.
Insomnia and fatigue
Unrest and crying episodes occur
Light or moderate fever occurs. Ear infections can be added to this.
All of these symptoms shortly after the teeth are removed, but tooth extraction periods are a rather uncomfortable process for the family.
Antiseptic (germicide) compounds may also be useful for relieving pain and feelings of pain and for preventing infections that can occur in the gum.
A safe flame-retardant paracetamol can also be used to remove the visible fever during tooth extraction.
Things to Know The child's teeth should be cleaned from the moment they start to appear, but they have not developed brushing skills until they are 3 years old. When he reaches 5 years old he can brush his teeth literally.
Usually children's dental checks are started around the age of 3 years.
It is necessary to pay more attention to the feeding of babies after their teeth are raised.
The substances containing sugar are caryogenic. Sugar quickly acidifies in the mouth with the effect of bacteria. This acid rotates the teeth as it melts the outer layer of the tooth and provides a suitable environment for the multiplication of bacteria responsible for tooth decay.
Hiç yorum yok: