Anne Sütü ve Mental Motor Gelişim
Anne sütü yalnızca çocuğun beslenmesi için değil gelişiminin sağlanması için de gereklidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha erken aylarda yürüdükleri, 18 aylıkken yapılan Bayley Bebek Gelişim Ölçeği puanlarının biberon ile beslenenlere göre daha fazla (7.7 puan) olduğu saptanmıştır. Aynı çalışmada anne eğitimi, annenin sigara ya da alkol kullanımı, sosyoekonomik durum, çocuğun cinsiyeti, doğum ağırlığı etkileri kontrol edilerek yapılan analizlerde de anne sütü alan çocukların zeka katsayıları daha yüksek (3.5-5.7 puan) bulunmuştur.
Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkisi yalnızca verildiği süre ile de kısıtlı değildir. Anne sütü alan çocuklar beş yaşına geldiklerinde de bilişsel işlevlerinin biberonla beslenenlere göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Dört-dokuz ay anne sütü almış, 7-13 yaşındaki ilk okul çocuklarının mental ve fizik gelişimlerinin hiç anne sütü almayanlara göre daha iyi olduğu bildirilmiştir. ilkokulda yapılan bir başka çalışmada anne sütü alan çocukların (7.5-8 yaşında) biberon alan çocuklara göre Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği sekiz puan daha yüksek olarak bulunmuştur. Anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma sorunlarının daha az olduğu ve matematik puanlarının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Anne sütü alan çocukların daha iyi gelişmesinin nedeni tam bilinmemektedir. Bu durum büyük olasılıkla anne sütündeki protein ve yağların, bebeğin beyin gelişimi için en uygun miktarda ve yapıda olmasına bağlıdır. İnek sütünde beyin gelişimi içim gerekli aminoasitlerin (taurin gibi) miktarı azdır. Taurinin anne sütündeki büyüme düzenleyen faktörlerden biri olduğu, hücre zarının bütünlüğünü sağladığı ve retina yıkımını önlediği bilinmektedir. Anne sütündeki uzun zincirli doymamış yağ asitlerinin ve sinir büyüme faktörlerinin beyin gelişiminde rolü olduğu , düşünülmektedir. Halk dilinde" ağız" olarak bilinen kolostrum, uzun zincirli doymamış yağ asitleri ve esansiyel yağ asitleri bakımından çok zengindir ve beyin gelişimi, myelinizasyon, retinal işlevler ve hücre çoğalmasının normal olmasında rol oynadığı öne sürülmektedir.
Myelinizasyon gebeliğin son haftalarında ve doğumdan sonraki ilk altı haftada çok hızlıdır. Myelinizasyon için gerekli yağ asitlerinin (Iinoleik asit: linolenik asit) sentezi yeni doğan bebeklerde ve özellikle prematür bebeklerde ilk birkaç haftada yeterli değildir ve dışarıdan alınması gereklidir. Daha büyük çocuklarda bu yağ asitlerinin sentezi karaciğer ve astrositlerde yapılabilmektedir. Linoleik asit eikosapentonoik asitin ve dokosaheksanoik asitin; linolenik asit ise araşidonik asitin yapımında kullanılır.
Dokosaheksanoik asit ve araşidonik asit hücre zarının yapımında, özellikle beyin geli~iminde önemlidir. inek sütünde ve mamalarda bu yağ asitleri çok azdır ve oranları farklıdır. Anne sütünde linoleik asit: linolenik asit oranı 5:1 iken inek sütünde bu oran 1:1'dir . Bebeklerin aldıkları besinlerin içindeki yağ asitlerine göre, beyin lipidlerinin bileşimlerinin de değiştiği bilinmektedir. Biberonla beslenen bebeklerde myelin sentezinde dokosaheksanoik asit yerine dokosapentanoik asit kullanılır. Ancak bu asitler kullanılarak yapılan myelin stabil olmadığından yaşamın ileri dönemlerinde demiyelinizasyon riski artmaktadır. Biberonla beslenen çocuklarda multipl skleroz insidansının arttığına ilişkin çalışmalar vardır.
Anne sütünde aynı zamanda sinir büyüme faktörü vardır ve bu faktör sempatik nöronların canlılıklarını sürdürmeleri ve gelişmeleri için gereklidir. Diğer canlıların sütlerindeki büyüme faktörlerinin tip ve miktarlarında büyük farklılık vardır.
Anne sütü çocuğun bütün gereksinimlerini karşılamaktadır. Yapılan çalışmalarla anne sütünün üstünlüklerine her gün yenileri eklenmektedir.
Sonuç olarak, çocuğun gelişimine olumlu etkileri de göz önüne alındığında anne sütü ile beslenme yüreklendirilmelidir. Anne sütünün 4-6 ay tek başına (su bile verilmeden) ve iki yaşına kadar da ek besinlerin yanı sıra verilmesi önerilmelidir. Kolostrum mutlaka çocuğa verilmelidir. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalıdır. Böylece çocuğun optimal büyüme ve gelişmeyi yakalaması sağlanabilir.
Mother's milk is not only necessary for the child to be fed, but also for the development. It was determined that the Bayley Infant Developmental Scale at 18 months of age, when the infant fed with breast milk had walked earlier than the baby fed infants (7.7 points). In the same study mother's education, mothers smoking or alcohol use, socioeconomic status, child's gender and birth weight were examined and the children who received breast milk had higher intelligence coefficients (3.5-5.7 points).
The positive effect of breastfeeding on health is not only limited by the time it is given. It has been shown that cognitive functions are higher in children who are breastfed when they reach the age of five than those who are fed with bottle. Four to nine months of breastfeeding have been reported, and mental and physical development of primary school children aged 7 to 13 years has been reported to be better than no breastmilk. In another study conducted in primary school, Wechsler Children's Intelligence Scale was found to be eight points higher than children receiving breast-milk (7.5-8 years old). It was reported that children who were fed breastfeeding had fewer speech problems and had higher math scores.
The reason for the better development of children who receive breast milk is not fully known. This is most likely due to the fact that the proteins and fats in the mother's milk are the optimal amount and structure for the baby's brain development. Amounts of amino acids (such as taurine) required for brain development in cow milk are low. It is known that taurine is one of the growth-regulating factors in the mother's milk, it provides the integrity of the cell membrane and prevents retinal destruction. It is thought that long chain unsaturated fatty acids and nerve growth factors in the mother's milk have a role in brain development. Colostrum known as "mouth" in public language is very rich in long chain unsaturated fatty acids and essential fatty acids and is suggested to play a role in brain growth, myelinization, retinal functions and normal cell proliferation.
Myelination is very rapid in the last weeks of your pregnancy and in the first six weeks after birth. The synthesis of essential fatty acids (Iinoleic acid: linolenic acid) for myelination is not sufficient in the first few weeks in newborn babies, especially premature infants, and it is necessary to be taken from the outside. In older children, the synthesis of these fatty acids can be done in the liver and astrocytes. Linoleic acid eicosapentanoic acid and docosahexanoic acid; Linolenic acid is used in the construction of arachidonic acid.
Docosahexanoic acid and arachidonic acid are important in the construction of cell membranes, especially in brain development. These fatty acids are very low in cow's milk and milk products and their rates are different. The ratio of linoleic acid to linolenic acid in the mother's milk is 5: 1, while that in cow milk is 1: 1. It is known that the composition of brain lipids changes according to the fatty acids in the foods that babies receive. In babies fed with bottle, docosapentanoic acid is used instead of docosahexanoic acid in the synthesis of myelin. However, because myelin made using these acids is not stable, the risk of demyelination increases in the later stages of life. There are studies about increased incidence of multiple sclerosis in children who are fed with bottle.
There is also a nerve growth factor in the mother's milk, which is necessary for the survival and development of sympathetic neurons. There is a great difference in the type and amount of growth factors in the milk of other creatures.
Mother's milk meets all the needs of the child. The innovations are added every day to the advantages of the mother pillow with the works done.
As a result, breastfeeding should be encouraged given the positive effects of the child's development. Maternal smoking should be recommended for 4-6 months alone (even without water) and up to the age of two, as well as additional nutrients. The colostrum must be given to the child. Breastfeeding should begin within the first half hour after birth. This allows the child to catch optimal growth and development.
Hiç yorum yok: