Follow Us

Ads Top

Bebeklerde Masaj


Anne karnında büyüyen bebek için annenin vücudunda temas, güvenlik ve sıcaklığın temelidir. Doğum sonrasında ise anne ile yakın olma ve ona tensel temas dış dünya ile iletişim kurmanın ilk örneğidir.

Yüzyıllardır, özellikle Asya uygarlıklarında uygulana gelen bir bakım sanatı olan masajın,  tedavi amaçlı kullanımına Mısırlılar’ın en eski tıbbi dökümanı olan Eber Papirüsleri’nde rastlanmaktadır. Eski Yunan ve Roma’da çok popüler olan masaj, kasları güçlendirmek ve yaraların iyileÅŸmesini hızlandırmak amacıyla kullanılmıştır. Çok farklı kültürlerde, bebeklerin ilk aylarından baÅŸlayarak geliÅŸim süreçlerinde karşılaşılan sindirim bozuklukları, infantil kolik, uyku düzensizlikleri gibi sorunlarında, yoÄŸun tensel temas ve masaj, etkin bir tedavi yöntemi olarak bilinip halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

1881 yılında Berlin Üniversitesi’nde, baÅŸlarına masaj uygulanan kurbaÄŸaların daha aktif ve kuvvetli olduÄŸu ortaya konmuÅŸtur. 1940’lı yıllarda bebeklerin sıkça kucaklanmasının solunumu ve dolaşımı uyardığı, zayıf ve düzensiz solunumun düzelmesine katkıda bulunduÄŸu yönündeki bildiriler bu yöndeki araÅŸtırmalara itici kuvvet oluÅŸturmuÅŸtur. Bilim adamları, tensel temas ve masajın büyüme ve geliÅŸme, kronik hastalıkların nedene yönelik ve palyatif tedavisi, insanlar ve hayvanlar arasındaki iletiÅŸim düzenlenmesi üzerindeki biyolojik rolüne odaklanmışlardır.

 Prematüre ve düşük doÄŸum ağırlıklı bebeklerin %90’ından fazlası geliÅŸmekte olan ülkelerde doÄŸmakta olup, bu bebekler büyüme sürecinde yüksek düzeyde bakım ve özen gerektirmektedirler. Son yıllarda maddi yük getirmeyen ve uygulaması kolay bir yöntem olarak, bebeklerde masajın tedavi amaçlı kullanımı üzerine araÅŸtırmalar ortaya konmuÅŸtur. Ancak bunlar daha çok yaÅŸamsal risk taşıyan hastalıkları nedeniyle hastaneye yatırılmış bebekler üzerinde yapılmıştır.

Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde hastanede uygulanan masaj tedavisi ile kilo alımlarının hızlandığı, gelişimlerin daha hızlı ve dengeli olduğu, daha uzun süre uyanık kaldıkları, daha atik oldukları kontrollü çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca hastanede kalış süresi altı gün kısalmıştır. 8-12 ay sonra yapılan gözlemlerde, hastaneden ayrılınca masajın sürdürülmemesine karşın masaj grubunun hala kontrol grubuna göre daha iyi gelişme gösterdiği saptanmıştır. 1988 sonrasında yapılan farklı çalışmalarda, masajın gelişim üzerindeki etkileri yanında pek çok vücut işlevi üzerine etkisi de ortaya konmuştur. Prematüre, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin annelerinde çaresizlik ve bebeğin bakımı konusunda yetersizlik duygularını azaltması da bebek masajının önemli bir avantajıdır.

 Tensel temasın davranışlar, büyüme-geliÅŸme ve vücut iÅŸlevleri üzerindeki güçlü etkileri, fizyolojik ve biyokimyasal veriler ile desteklenmelidir.

Masajın Etkileri ve Yararları
Taktil uyarının büyüme-gelişme ve davranışlar üzerindeki etkileri:
Dokunmanın biyolojisini inceleyen araştırmacılar, tensel temasın ve masajın yaşam kalitesini arttırdığına ilişkin etkileyici veriler sunmaktadır. İnsan gelişimi konusundaki çalışmalar çocuğu ile ilişkileri kopuk deprese annelerden doğan bebeklerin anlamlı oranda büyüme geriliği ve gelişimsel testlerde düşük performans gösterdiklerini bildirmektedir.

Belli bir süre masaj yapılan ve yalnızca beşikte sallanan bebekler karşılaştırıldığında masaj uygulananların daha aktif, daha uyanık oldukları, daha az ağladıkları görülmüş ve daha az stres düzeyini gösterir biçimde masaj sırasında ölçülen tükürük kortizol düzeylerinin başlangıca göre düşük olduğu saptanmıştır. Masaj uygulanan bebeklerin daha fazla kilo aldıkları, daha kolay uykuya daldıkları ve anneleri ile yüz yüze geldiklerinde daha yakın davranışlar sergiledikleri gözlenmiştir.

 AraÅŸtırıcılar, masaj sırasında vagal aktivitenin arttığını bildirmektedirler. Artmış vagal aktivite, insülin gibi besin emilimini arttıran hormonları artırmakta, bebeÄŸin kilo alımına katkıda bulunmaktadır.

Taktil izolasyon ve stimülasyonun fizyolojik etkileri:
Masaj temel olarak doğrudan iskelet-kas sistemini, sinir sistemini ve dolaşım sistemini uyarmakta ve bu sistemlerce düzenlenen bir dizi biyokimyasal ve fizyolojik işlemi başlatmaktadır.

 Stephen Suomi ve arkadaÅŸları annelerinden ve büyüdükleri ortamlardan uzaklaÅŸtırılan maymunların fizyolojik ve ruhsal bozukluklar gösterdiklerini, kortizol ve adrenokortikotrop hormon düzeylerinin arttığını, norepinefrin metabolitlerinin ve kalp atışlarının arttığını görmüşlerdir. İnsanlara masaj yapıldığında ise stres nedeniyle salgılanan bu hormonların miktarlarının azaldığı, deneklerin sakinleÅŸtiÄŸi uyuÅŸukluk yaÅŸamayıp tersine uyarılmış yanıta  daha hazır durumda oldukları gözlenmiÅŸtir. Bu beyin dalgalarının ölçümü (EEG) ile de doÄŸrulanmıştır. İnfant dönemdeki hayvanlarda tensel temas yoksunluÄŸunun davranışlar üzerine etkisini konu alan çalışmalar, stres hormonlarının burada anahtar rol oynadığını göstermiÅŸtir. ÖrneÄŸin; sıçanlarda anne ve yavrusunda kısa süreli ayrılma, hücre büyüme ve farklılışmasının anlamlı bir indeksi olan ornitin dekarboksilaz aktivitesinde azalma ile sonuçlanmıştır. Annelerinden ayrılıp daha sonra yeniden birleÅŸtirilmeleri ile de glikokortikoid reseptör sistemlerinde önemli deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸtuÄŸu saptanmıştır.

Prematüre bebeklerde masajın 45 dakika öncesi ve bir saat sonrası yapılan değerlendirmede, masaj sonrasında kortizolün diürnal ritimden bağımsız olarak anlamlı olarak azaldığı gösterilmiştir.

Tensel temasın bağışıklık sistemi üzerine etkileri:
Araştırmacıların dikkatini çeken bir diğer konu tensel temasın bağışıklık sisteminin uyarılmasında doğrudan ve dolaylı etkileri olmuştur.

Laudenger ve arkadaşları annelerinden ayrılmış maymunların, antijen uyarısına daha az antikor yanıtı gösterdiklerini, Coe ve arkadaşları yaşamlarının ilk birkaç ayında annelerinden ayrılmış olan maymunların değişik derecelerde bağışıklık sorunları ile karşı karşıya kaldıklarını bildirmişlerdir.

Dokunmanın bağışıklık sistemi üzerinde oluşturduğu etkilerin santral sinir sistemi hormonol aktivite arasındaki ilişkiye dayandığı düşünülmektedir. Ayrıca, masaj tedavisinin natural killer aktivitesini arttırdığı belirtilmektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araÅŸtırmalara ek olarak, masajın HIV (+) insanlarda da bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilerini gösteren araÅŸtırmalar vardır. Bu kiÅŸilere bir ay süreyle haftada beÅŸ gün 45’er dakika uygulanan masaj ile anksiyetenin ve kan kortizol düzeyinin anlamlı olarak azaldığı, masaj sırasında seratoninin arttığı, natürel killer sitotokisitesinin azaldığı görülmüştür.

Tensel temasın anne üzerindeki etkileri:
BebeÄŸin okÅŸanması ve dokunma sırasında annenin rahatlamasını ve anne sütünün artmasını saÄŸlayan “prolaktin hormonunun” salgılanmasını arttırır.

Ayrıca anne bebek arasındaki duygu alış verişini sağlayarak, anne-bebek arasındaki bağı güçlendirir.
Bebeğe sevgi ve şevkatle dokunma onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. Temel olarak bebeğin bedensel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyen bir etkinlik olan masaj aynı zamanda bir rahatlama tekniğidir. Bilinçli bir biçimde rahatlama yeteneğini kazanması, aynı zamanda büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğe yardımcı olacak çok önemli bir avantaj olup bu ilk günlerinde ona verebilecek en değerli armağanlardan biri olacaktır.

 Sonuç olarak;
 Masaj, mekanik bir olay deÄŸil, bedenin tümünü ya da belirli bir bölümünü rahatlatmak için yapılan “dokunma” sanatıdır.
 Bebek masajı bebeÄŸin saÄŸlığı, yaÅŸam kalitesi anne ile iletiÅŸimi açısından önemlidir.
 BebeÄŸin meme emme ve diÅŸ çıkarma dönemlerinde ise daha az gereklidir.
 Ä°ntrauterin dönemlerinde ise daha az gereklidir.
 Kas koordinasyonunu geliÅŸtirir.
 Fiziksel geliÅŸimine yardımcı olur.
 Dolaşım, solunum ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
 BebeÄŸin rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olur.
 HareketliliÄŸini arttırır.
 Bağışıklama sistemini güçlendirir.
 BebeÄŸin daha uzun süre anne sütü ile beslenmesini saÄŸlar.

Masaj Uygularken Dikkat edilmesi gereken noktalar:
1. 15 dakika süreyle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olduğunuzdan emin olun. Rahat bir ortam yaratmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın.

2. Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Temiz bir altbezi ve yumaşak bir havlu masaj süresince gerekebileceğinden masaj yaptığınız yerde bunları hazır bulundurmalısınız. Masajı banyo sonrası bebek çıplakken yapmak en doğrusudur, ancak bunun yanı sıra size uygun olan başka bir zamanda da yapılabilir.

3. Bebeğe masaj yapılırken çok fazla şeye gerek yoktur. Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa, masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğin derisi zedelenmez. Herhangi bir lezyon oluşursa masaja ara verin.

4. Ellerinizin bebeğin derisi üzerinde kaymasını sağlayacak kadar yağ kullanın. Önce hafif dokunuşlarla başlayın ve daha sonra bebeğiniz masaja alıştıkça hafifçe bastırarak masajı sürdürün.

5. BebeÄŸinizin daha da rahatlamasını saÄŸlamak için, onun dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını saÄŸlayın ve ona nasıl davranacağını öğretin. ÖrneÄŸin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona “rahatla” deyin ve gülümseyin. Bu, bebeÄŸin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoÄŸunlaÅŸtırmasını ve rahatlamasını saÄŸlar. Bu ruh halindeyken de dokunuÅŸlarınızdaki olumlu mesajları daha kolay anlar.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır ?

Bacaklar/ Sıkma ve burma:  BebeÄŸinizin bacağını havaya kaldırın ve iki elinizle kavrayın. Burma hareketine benzer bir hareketle bileklerinizi kırarak ve ellerinizi bebeÄŸin kalçasından bileÄŸine doÄŸru hareket ettirerek çevirin. Bu hareketi yaparken bacağı hafifçe sıkın. Aynı hareketi bilekten kalçaya doÄŸru yineleyin.
 BebeÄŸinizin bacağını avuç içlerinizle dizinden bileÄŸine doÄŸru yuvarlayarak, hafif hafif ovuÅŸturun. Ayrıca bebekler ayaklarına masaj yapılmasından çok hoÅŸlanır. Topuktan baÅŸlayarak parmaklara doÄŸru ayak tabanınını ovun.

Sırt/ İleri geri:
 Ellerinizi bebeÄŸin sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja baÅŸlayın. Bunu yaparken ellerinizi yavaÅŸca sırtta aÅŸağı ve yukarı doÄŸru kaydırın. Daha sonra bir elinizi bebeÄŸin boynundan yukarı kaydırın. Daha sonra bir elinizi bebeÄŸin boynundan aÅŸağı doÄŸru hafifçe bastırarak indirin. Son olarak da sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin.

Yüz / Gülümseme:
Meme emerken, diş çıkarırken, ağlarken ve dış dünyada olup bitenlere karşı çeşitli tepkiler verirken bebeğinizin yüz kasları oldukça gerilir. Baş parmaklarınızla üst ve alt dudağına, yüzüne gülümsetecek biçimde şakaklara doğru masaj yapın.

Göğüs / Açık kitap:
 Ä°ki elinizi, bebeÄŸinizin göğsünün ortasına yerleÅŸtirin ve göğüs kafesine, koltuk altlarına doÄŸru hafifçe bastırarak, sanki bir kitabın sayfalarını düzeltirmiÅŸ gibi masaj yapın. Ellerinizi göğsünden kaldırmadan bir daire çizerek yeniden göğsün ortasına dönün. Åžimdi de bir elinizi göğsün ortasından çaprazlama olarak iki omuza doÄŸru ileri geri kaydırın.

Kollar / Koltuk altları:
 BebeÄŸinizin kolunu havaya kaldırın ve lenf boÄŸumlarının olduÄŸu koltuk altlarını hafifçe ovun.

Sıkma ve burma:
 BebeÄŸinizin kolunu havaya kaldırın ve iki elinizle kavrayın. Burma hareketine benzer bir hareketle bileklerinizi kırarak, ellerinizi bebeÄŸin omuzundan bileÄŸine doÄŸru hareket ettirerek hafifçe çevirin. Bu hareketi yaparken kolunu hafifçe sıkın. Sonra aynı hareketi bilekten omuza doÄŸru yineleyin.

Contact for mother's body for baby growing in mother's womb is the basis of safety and warmth. After birth, being close to the mother and touching her is the first example of communicating with the outside world.

Massage, which is a nursing art that has been practiced for centuries, especially in Asian civilizations, is found in Eber Papiruses, the oldest medical document of the Egyptians for therapeutic purposes. Massage, which is very popular in ancient Greece and Rome, has been used to strengthen the muscles and accelerate the healing of the wounds. In many different cultures, intestinal contact and massage are widely used among the people in the problems of digestive disorders, infantile colic, sleep disorders, etc., which are encountered in the developmental stages starting from the first months of infancy.

At the University of Berlin in 1881, it was revealed that the frogs that were massaged to the head were more active and strong. In the 1940s, the reports that the frequent embracing of infants contributed to the recovery of weak and irregular breathing, which stimulated breathing and circulation, constituted the driving force behind this research. Scientists have focused on the growth and development of sensual contact and massage, the therapeutic and palliative treatment of chronic diseases, and the biological role on communication regulation between humans and animals.

 More than 90% of premature and low birth weight infants are born in developing countries, and these babies require a high level of care and care in the growth process. In recent years, research has been conducted on the therapeutic use of massage in infants, as an easy method to apply and without imposing financial burden. However, these were done on infants who were hospitalized for illnesses with more life-threatening illnesses.

In premature and low birth weight babies, massaging therapy applied in the hospital has been shown to be accelerated weight gain, faster and more balanced development, longer awake, more wasted controlled studies. In addition, the length of stay at the hospital was shortened by six days. After 8-12 months of observation, although the massage was not continued when leaving the hospital, the massage group was still better than the control group. In the different studies conducted after 1988, besides the effects on the development of massage, the effects on many body functions were also revealed. It is also a major advantage of infant massage that premature infants with low birth weight can feel desperation in their mothers and reduce their inability to care for the baby.

 Strong touch on behavior, growth-development and body functions should be supported by physiological and biochemical data.

Massage Effects and Benefits
The effects of tactile stimulation on growth and development and behavior:
Researchers investigating the biology of tongue present impressive data on the effects of touch and massage on quality of life. Studies on human development report that babies born to discrete mothers who are associated with the child have poor performance in growth retardation and developmental tests.

Compared with babies who had been massage for a certain period of time and only cribs swinging, those who applied massage were found to be more active, more awake, less crying and less salivary cortisol levels measured during massage, showing less stress level. It has been observed that babies applying massages gain more weight, are more likely to fall asleep, and behave more closely when they face their mothers.

 Researchers report increased vagal activity during massage. Increased vagal activity, like insulin, increases hormones that increase nutrient absorption and contributes to the baby's weight gain.

Physiological effects of tactile isolation and stimulation:
Massage basically stimulates the skeletal-muscle system, nervous system and circulatory system directly and initiates a series of biochemical and physiological processes that are organized into these systems.

 Stephen Suomi and his colleagues found that apes removed from their mothers and their environment showed physiological and psychological disturbances, increased cortisol and adrenocorticotropic hormone levels, increased norepinephrine metabolites and heartbeats. When people are massaged, it has been observed that the amount of these hormones secreted due to stress is reduced, the subjects do not develop the drowsiness that calms down, but they are stimulated, This is also confirmed by the measurement of brain waves (EEG). Studies of the effect of lack of sensual contact on behaviors in animals in the infant stage have shown that stress hormones play a key role here. For example; A significant index of short-term sequestration in mothers and youngs, cell growth and differentiation in rats

Which results in a decrease in ornithine decarboxylase activity. Significant changes were observed in glycocorticoid receptor systems after separation from the anneleries and subsequent reassembly. In the case of premature infants, cortisol was significantly reduced independent of the diurnal rhythm after 45 minutes of massage and one hour after the massage. Effects of the contact on the immune system: Another issue that has attracted attention has been the direct and indirect effects of stimulating the immune system of the sensory contact. Leaudenger and colleagues reported that apes separated from their mothers showed less antibody response to antigen challenge, and that Coe and his colleagues had been exposed to immune problems at different ranks at different ratios in their first few months of life The effects of the food on the immune system are central nervous system Emi hormonol activity. In addition to massage research, there are studies showing positive effects on the immune system in HIV (+) people. Angiotensin and blood cortisol levels decreased significantly, serotonin increased during massage, and natural killer cytotoxicity decreased. These were the effects of mothers' touch on the mother and relaxation of mother during touching and mother It increases the secretion of "prolactin hormone", which increases the volume. It enhances the bond between the mother and the baby by providing the emotional exchange between the mother and the baby. The touching with love and affection will make a great contribution to its development. Basically, massaging, which is an event that affects the physical and mental development of the baby positively, is also a relaxation technique at the same time. Winning the ability to relax in a conscious manner is also a very important advantage to help the baby in dealing with the difficulties that she will have, and she will be one of the most precious gifts she can give her in her early days. As a result; Massage is not a mechanical event, it is a "touch" art that is made to relieve the entire body or a specific part. Baby massage is important for baby's health, quality of life and communication with the mother. Babies are less needed during breast suction and teething periods. In the intrauterine period, it is less necessary. It improves muscle coordination. It helps in physical development. Helps to regulate circulation, respiration and digestive system. The baby helps to relax and sleep. Increase mobility. It strengthens the immune system. Allows babies to feed with breast milk for a longer period of time. Make sure you are in an environment where you will not be disturbed for 15 minutes. Play light music to create a relaxed atmosphere and relax your two. Take care to keep the oven warm and remain so during the massage. Prepare a soft surface for your baby to lie on. You should have a clean nappy and a fluffy towel in place where you massage as you may need it during the massage. Massage is the right thing to do while naked after bathing, but it can also be done at another time that is convenient for you. There is not much need for a baby while massaging. If a soft baby formula is used, the baby's skin will not be damaged by friction during massage. If any lesions occur, stop the massage. Use enough oil to make your hands slip over your baby's skin. Start with light touches first and then massage as your baby is getting used to the massage.5. To make your baby feel more relaxed, give her attention to a point in the body and teach her how to behave. For example, hold an arm. When the arm is shaking slightly, say "relax" and smile. This allows the baby to concentrate his attention on his body and relax. When you are in this mood, you can more easily understand the positive messages in your touches. How to Constitute the Massage of the Legs Legs / Tightening and torsion: Raise your baby's heel to the air and grasp it with both hands. Turn your wrists by breaking your wrists with a movement similar to the Burma movement and moving your hands from your baby's hips to your wrist. Slightly tighten the knee while doing this movement. Repeat the same move from the wrist to the hip. Rinse your baby's bacon gently slightly by rolling it from your knees to your wrist with your palms. Also, babies like to have their feet massaged. Starting from the heel, rub the soles of the feet toward the fingers. Rise / Forward: Start massage by moving your hands back and forth sideways on the baby's back. In doing so, slowly turn your hands down and up

To the right. Then slide one hand up the neck of the baby. Then lower your hand by gently pressing down on the baby's neck. Finally, draw small circles with the tips of your fingers on your back. FACE / SMILE: Your baby's facial muscles are stretched when the baby is sucking, teething, crying, and reacting to what's going on in the outer world. Massage your upper fingers with your thumbs towards the temple, smile to your face. Chest / Open book: Place your two hands in the center of your baby's chest and massage into the chest of cribs, pressing them gently against the underarms, as if they were correcting the pages of a book. Return your hands to the center of your chest by drawing a circle without lifting your hands from your chest. Now slide one hand across the middle of your chest and back and forth to the two shoulders. Collar / Underarms: Raise your baby's arm up and gently rub the underarms with the lymph nodes. Tighten & Tear: Lift your baby's arm up and hold it with both hands. Turn your wrists gently by moving your baby from the shoulder to the wrist, breaking your wrists in a similar motion to the Burma movement. Slightly tighten the arm while doing this movement. Then repeat the same move from the wrist to the shoulder.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.